2012 Spanish Grand Prix Getty Images


Nagyjából az egész F1-es társadalom egyetértett abban, hogy Maldonado pole pozíciója és győzelme méltó ajándék a csapat tulajdonosának, Sir Frank Williams-nek, aki a héten ünnepli 70. születésnapját. Azonban a versenyt követően a csapat garázsában keletkezett tűz némileg beárnyékolta megérdemelt győzelmüket.


Maldonado nagyszerű versenyzése mellett, aki egész délután sikeresen tartotta távol Alonsót autója hátsó szárnyától, a nézők ismét fantasztikus futamnak lehettek szemtanúi: beleértve Michael Schumacher Bruno Sennával való ütközését Sebastian RB8-asának útjában, Hamilton 8. helyezését, aki az egész mezőnyön átverekedte magát, és mindkét autónk első szárnyának sérülését egy olyan napon, amelyet a garázsban és a boxutcában mindenki „nehéz”-nek mondana.

Hamilton büntetése után Sebastian a 7. helyről kezdte a Spanyol Nagydíjat, és - az orrkúp csere és a boxutca-áthajtásos büntetés ellenére - a verseny utolsó szakaszában három autót megelőzött, és még így is egy helyet lépett előre. Mark délutánja kevésbé kedvezően indult, miután az első köre zűrösen alakult, a sebessége pedig nem volt megfelelő, így lemaradt a pontszerzésről, és a 11. helyen végzett. Mindkettőjüknek első szárnyat és orrkúpot kellett cserélniük, és köszönet a boxutcában dolgozó fiúknak, akik a pluszmunka ellenére is minden boxkiállásnál jó munkát végeztek.

Csapatunk azonban megőrizte vezető helyét mindkét bajnokságban, Seb mai helyezésének, a pályán és a boxutcában nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményünknek, és részben a szezon változatosságának köszönhetően. Öt futamon vagyunk túl, és öt különböző győztest avattak - ez utoljára 1983-ban történt, amikor az első négy futamot Nelson Piquet (Brabham), John Watson (McLaren), Alain Prost (Renault) és Patrick Tambay (Ferrari) nyerte, a sorozat pedig tovább folytatódott, amikor a Williams-es Keke Rosberg szerezte meg az ötödik győzelmet.

Következik Monaco, ahol Maldonado 2007 óta négy alkalommal állhatott a dobogóra, beleértve két győzelmet kisebb formaautós bajnokságokban és az utolsó két futamot. Ami azonban egyre nyilvánvalóbb a 2012-es évben, hogy a forma egyáltalán nem számít az idei F1-ben...

Cikk részletek