RB Röpnap 2012.04.25


Április 22-ig küldhették be megálmodott műveik tervrajzát a 3. magyarországi Red Bull Röpnapra előzetesen regisztrált csapatok. Az összesen 93 beérkezett pályaműből, amik között egyaránt megtalálható volt a repülő rózsaszín cipő, fűnyíró, talár sapka vagy épp „ágyjelenet Chuck Norris-szal”, a zsűri hosszas értékelést követően választotta ki azt a 40 kreatívot, amikre április 30-ig lehet szavazni a www.redbullropnap.hu honlapon. Az 5 legtöbb szavazatot gyűjtő csapat automatikusan továbbjut 2012. június 10-i döntőbe, míg a maradék 30 induló helyről a zsűri dönt majd. A zsűriben olyan repülésügyi szakértők is helyet kaptak, mint Besenyei Péter műrepülő világbajnok és Talabos Gábor FAI nemzetközi műrepülő bíró.

A tegnapi nap során kiválasztott elődöntősökre a rendezvény hivatalos honlapján lehet szavazni, akik közül végül a döntőbe továbbjutó 35 csapat május 2. június 10-e közötti időszak áll rendelkezésére, hogy a papíron megálmodott szerkezeteket megépítsék.

A versenyre csak a saját kezűleg épített járművek kapnak felszállási engedélyt a 6 m magas rámpáról. Az egyetlen felhasználható energiaforrás a saját és a csapattársak izomereje, valamint a szél – tehát külső erőforrások vagy akkumulátorok használata nem megengedett. Átalakított repülőgépek – siklóernyők, paplanernyők, műrepülők, vadászgépek stb. – nevezése nem lehetséges. További lényeges feltétel még, hogy csak 16 éven felüliek versenyezhetnek, egy csapat legfeljebb 5 főből, egy pilótából és maximum 4 kísérőből állhat.

A június 10-i döntő során a zsűri 3 kategória alapján értékeli majd a csapatok teljesítményét: röptávolság, kreativitás és showman-kvalitás. A zsűri főként a szerkezet ötletességét, a műsorszám eredetiségét, a repülés ívét és nagyságát figyeli majd.

A dobogós helyezettek olyan jutalomban részesülhetnek majd, mint egy privát pilótaképzés vagy műrepülés Besenyei Péterrel, tandem ejtőernyős ugrás és hőlégballonozás. A nap folyamán egy különdíjat is kisorsolnak, annak a csapatnak, akik a legkreatívabb repülő szerkezettel állnak elő a verseny során, nyereményük egy tandemrepülés lesz a jelenlegi világranglista 2. helyezett siklóernyős Kézi Gáborral.
 

Az 1. forduló tovább jutói, akiknek pályamunkáira 2012. április 30-ig lehet szavazni:

1) Pancs-Air
2) Origo
3) Csak Norris
4) Zuhanópont Kereső Mélytengeri Szörny
5) Magyar Gazdaság
6) BP EAGLES AFC
7) SZÖGEDI BETYÁROK
8) Pannon Puma
9) Szél Veled
10) Szárnyakat DAD
11) Attracto
12) Acsapatneve
13) Arany Air busz
14) No Brakes
15) Horváth Hanna
16) A Holló
17) Red Bird AiRT
18) Femcafe Angyalai
19) Borsodi Bikacápák
20) Disznótor
21) Recsülőgép
22) Nyan Cat
23) Borsod Boys
24) BullMan
25) The Villam Company
26) Süsü és a keselyűk
27) BuzzLightYear
28) My Grand Avenue
29) Fürge Diák
30) Red Bull Mobile
31) Sashalmi Sasok Raftin Team
32) Tündér Airforsz
33) Flyer Bishop
34) Géniusz Röptető Egylet
35) Duck Tape
36) Guliverkli/Mézga Család
37) Liliomtiprók
38) Spongyabob
39) Csillagok Hóborodottjai
40) MOGYI

A rendezvénnyel kapcsolatos legfrissebb információk a www.redbullropnap.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők.

Cikk részletek