2012 Chinese Grand Prix Getty Images


Két pilótánk nemrég óta van csapatunknál, azonban már bebizonyították, hogy értik az autó viselkedését. Ezért az, hogy sem Daniel Ricciardo, sem Jean-Eric Vergne nem tudott igazi magyarázatot adni versenysebességük ma délutáni hiányára, nem igazolja a 17., illetve 18. rajtpozíciónkat. A két Toro Rossós fiú a holnapi Kínai Nagydíjon a kilencedik sorból rajtol.

Az „aki mer, az nyer” közmondás a mi esetünkben holnap valószínűleg nem válik valóra, pedig igaz, hogy mertünk, méghozzá radikális beállítási változtatásokat kipróbálni, ami talán a versenytempónk rejtélyes hiányát okozhatja. Holnap száraz verseny, így papírforma szerinti verseny ígérkezik, kevés eséllyel, hogy a rajtrács sorrendje megváltozik. Azonban nagy, széles pályáról van szó, ahol az előzésre határozott lehetőség kínálkozik, így a Toro Rossósok a hátsó pontszerző helyekre pályázhatnak még. Az első két versenyen bebizonyosodott, hogy a csapatok helyzete a mezőny egyes részeiben kiegyenlített, amit a ma délutáni Q2 is nyilvánvalóan igazolt: a Q3-ba jutott tíz autóból az időmérő második szakaszában a leggyorsabb és a tizedik között kevesebb mint két tizedmásodperces időkülönbség volt.

Az időmérő utolsó szakaszában, a Q3-ban a rajtrács első öt sora hosszú idő óta a legszokatlanabbul alakult. Nico Rosberg megszerezte Formula 1-es pályafutása első pole pozícióját, ami egyben a Mercedes csapat első rajtkockája ebben a felállásban. Az angol-német csapat jó napot zárt, mivel Nico csapattársa, Michael Schumacher az 56 körös holnapi versenyen szintén az első sorból indulhat. A hétszeres világbajnok valójában a harmadik leggyorsabb időt autózta, azonban a második leggyorsabb McLarenes Lewis Hamilton a hetedik helyre esett vissza, mivel sebváltó csere miatt öthelyes rajtbüntetést kapott. A meglepetés tovább folytatódik a második sorral, ahol a Sauber Kobajasi Kamui foglal helyet, kívül pedig a Lotus-os Kimi Raikkönen. A McLarenesek közül a legjobb helyezést az ötödik rajtkockából induló Jenson Button érte el, mellette a Red Bullosok jobbika, a hatodik helyről rajtoló Mark Webber, a címvédő bajnoknak, Sebastian Vettelnek pedig csak a tizenegyedik helyre futotta. Határozottan nem szokványos rajtrács, ami a holnapi rajtnál harcot eredményezhet. Az idei szezonban eddig két izgalmas futamnak lehettünk tanúi, a 3. nagydíj pedig hasonlóan szenzációsnak ígérkezik.

Cikk részletek