Red Bull Cliff Diving Polignano a Mare Red Bull Photofile


887 moai és 12 sziklaugró - Rapa Nui óriásszobrai a világ legjobb műugróinak idénynyitó küzdelméhez asszisztálhatnak Chile legnyugatabbra fekvő pontján. A Világsorozat harmadik idényében első ízben látogat a világ egyik legtitokzatosabb helyszínére. A sziget 3 791 lakója számára ez a „Te pito o Te Henua”, azaz a Világ Köldöke, és bár évente több ezer turista látogat ide, mégis a világ egyik legelszigeteltebb helyének számít.

Rapa Nui a Polinéz-háromszög része, amely Chilétől 3.510 kilométerre nyugatra, és Tahititól 4.085 kilométerre keletre fekszik. A sziget lakói a világ egyik legjellegzetesebb kultúráját alakították ki, de elsősorban mégis a híres moaik miatt ismerjük őket. Az egy tömbből faragott óriásszobrok magassága elérheti a 10 métert, míg súlyuk akár a 86 tonnát is. A szigetet Chile 1935-ben nemzeti parkká minősítette, majd 1996-ban az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította.

A közvetlenül az Ana Kai Tangata barlangok mellett fekvő Mataveri Otai Öbölben lesz a 2011-es Világsorozat első állomása. Az „Emberevők barlangjának” is nevezett természeti képződmény legendásan titokzatos, és itt található a a világ legnagyobb és legszebb, Manutara madarakat ábrázoló barlangrajza. A Manutara a sziget egyik legfontosabb állata, amely a Tangata Manu verseny egyik központi karaktere is. A barlang ma valóságos régészeti csodának számít. A sokszínű kultúra, hitrendszer, történelem és környezet előtt tisztelegve, a Red Bull Sziklaugró Világsorozat 2011. március 12-én első ízben rendez futamot a Húsvét-szigeten.

Cikk részletek