Marc Marquez at Qatar GEPA Pictures/Gold & Goose


Húsvét hétvégén számos versenyt rendeztek világszerte, a svéd hegyektől az ausztrál Bells Beach-ig. A redbull.com segítségével most megtudhatjátok kinek volt oka örömre az ünnepen.

 SÍELÉS
 

nullDaniel Ronnback/Red Bull Content Pool

   
Kezdjünk valami kevésbé szokványossal: a freestyle síző Jon Olsson diadalmaskodott a svédországi Are-ban rendezett Red Bull Home Run downhill futamon, ahol közel 500 síelő és snowboarder állt rajthoz (egyszerre)!Már harmadszor került sor a Red Bull Home Run-ra, ahol az 1 000 méter magasan fekvő rajtvonaltól egy igazi tömeg ereszkedett le az Are-hegyen. A versenyt igen vegyes időjárási körülmények között rendezték, mivel a fentebb fekvő részeken köd és hószállingózás volt, de a finisnél már szikrázó napsütés fogadta a beérkezőket. A kilátogató nézők a cél környékén, az integrált „after ski” létesítménynél gyűltek össze és ott várták a hegyoldalon leszáguldó mezőnyt.
 

nullDaniel Ronnback/Red Bull Content Pool

   
Jon bátyja, a svéd válogatott alpesi síző és downhill specialista Hans nyerte a Red Bull Home Run-t 2010-ben és 2011-ben is, ezúttal azonban egy Európa Kupán elszenvedett lábtörés megakadályozta abban, hogy rajthoz álljon Svédországban. Hans előzetesen arra tippelt, hogy a futam az ötszörös síkrossz világkupa győztes, Lars Lewen és bátyja, Jon között fog majd eldőlni. Jóslata pontosnak bizonyult. A versenyfutásból Jon került ki győztesen, 5 másodpercet verve Larsra. Harmadik helyen Olle Regner zárt.
 

nullDaniel Ronnback/Red Bull Content Pool

 MOTOGP
 

nullGEPA Pictures/Gold & Goose

 A katari Losail pálya adott otthont a 2012-es világbajnokság idénynyitó versenyének, ahol Casey Stoner, Dani Pedrosa és Jorge Lorenzo végletekig izgalmas küzdelmet folytatott az első helyért. A futam nagy részében Stoner vezetett, miután rögtön a rajtot követően megelőzte a pole-ról induló Lorenzo-t, de a hajrában fordult a kocka: az ausztrálnak elkopott a gumija és Lorenzo, a 2010-es világbajnok, visszavette a vezetést, visszavágva ezzel Stoner-nek az ugyanezen a pályán elszenvedett vereségért.A 1000cc-s MotoGP korszak legelső versenyén Pedrosa (a lenti képen) a már-már szokásos remek rajtot produkálta a rajtrács harmadik sorából indulva, és a spanyol motoros a befejezésnél is résen volt, megelőzte a fáradó Stoner-t és így megszerezte a második helyet. Ki kell emelnünk továbbá az itt bemutatkozó Stefan Bradl kiváló futamát is. A Red Bull versenyzője nagyszerűen motorozott és nem szeppent meg a nála jóval rutinosabb ellenfelektől. Sokáig úgy tűnt, hogy akár a hatodik hely is meg lehet neki, de végül be kellett érnie a szintén elismerésre méltó nyolcadikkal. 

nullGEPA Pictures/Gold & Goose

   
 MOTO2

A Moto2 első versenyén Marc Márquez személyes sikert könyvelhetett el, miután makacs szemsérüléséből visszatérve első 2012-es versenyén egyből győzelmet ünnepelhetett.
 

nullGEPA Pictures/Gold & Goose


Márquez (a lenti képen) rendkívül kiélezett versenyben, 0,061 másodperccel verte Andrea Iannone-t. A párosnak végül is nem kellett az utolsó körben megharcolnia a pole-ról induló Tom Lüthi-vel, miután a 25 éves svájci az utolsó kör kezdetén elfékezte magát Marquez mellett és a bukótérbe kényszerült.A spanyol már a kezében érezte a győzelmet, Iannone azonban el tudott száguldani mellette és Marquez csak a célegyenesben, az olasz versenyző szélárnyékából kibújva tudta megnyerni a futamot.

 

nullGEPA Pictures/Gold & Goose

 MOTO3

A bemutatkozó Moto3 futamon eközben Maverick Viñales diadalmaskodott. A 17 éves spanyolnak igencsak meg kellett küzdenie ötödik GP győzelméért, mivel az olasz Romano Fenati már legelső versenyén közel állt a győzelemhez.Fenati már a rajtot követően az élre ugrott és Viñales minden tudására szükség volt, hogy beérje. A spanyolnak ez sikerült is, és végül elsőként haladt át a célvonalon, mindössze 4 másodperccel megelőzve a szenzációs újoncot. A harmadik helyet a Red Bull KTM-en motorozó 22 éves Sandro Cortese csípte meg, 18 másodperccel lemaradva Viñales mögött. 

nullGEPA Pictures/Gold & Goose

   
SZÖRF
 

nullASP

 Sally Fitzgibbons nem akart elmaradni honfitársa, Mick Fanning mögött és ő is győzelmet aratott Victoriában a Rip Curl Pro Bells Beach 2012 versenyen…Miután Fanning káprázatos teljesítménnyel diadalmaskodott a férfiak mezőnyében pénteken, a szintén ausztrál Fitzgibbons is maga mögé utasította a női mezőnyt az ASP Women's World Championship Tour második versenyén.
   

nullASP

   
A versenyhez kegyesek voltak az égiek és egész héten másfél méteres hullámok várták a versenyzőket, és a női mezőny ezt kihasználva káprázatos teljesítményekkel szórakoztatta a közönséget. Közülük is kiemelkedett azonban Fitzgibbons, aki miután az elődöntőben legyőzte Carissa Moore-t (a fenti képen), a döntőben izgalmas versenyen bánt el a korábbi bajnok Stephanie Gilmore-ral, és ezzel zsinórban másodszor hódította el a Rip Curl Women’s Pro Bells Beach címet.
 

nullASP


FORMULA 3
 

nullGEPA Pictures

   
Carlos Sainz Jr harmadik helyét egy negyedik és egy ötödik hellyel egészített ki és ezzel a mindössze 17 éves titán nagyszerű hétvégét zárt a brit Formula 3 sorozatban. Sainz a következőket mondta: „Nagyon elégedett vagyok első versenyhétvégémmel itt Angliában. Nem követtünk el nagy hibákat és minden versenyt sikerült befejeznünk. Egy 3., 4., illetve 5. hely jó eredmény. További tapasztalatokkal gazdagodtam és biztos vagyok abban, hogy egyre jobbak leszünk. A második, kissé kaotikus versenyen remekül tornáztam egyre feljebb magam, de az 5. hely volt a maximum, amit el tudtam érni.” 


MOTOKROSSZ
 

nullKTM Images

   
A négy kerékről váltsunk kettőre, hiszen a hétvégén egy újabb világbajnoki sorozat veszi kezdetét. A 2012-es FIM World MX Championship első versenyére Hollandiában, Valkenswaardban kerül sor. 2011 MX1 bajnoka, Tony Cairoli (a fenti képen) ezúttal is magához ragadta a vezetést, miután a hétfőn rendezett két futam előtt megnyerte a vasárnapi időmérőt. 

Cikk részletek